برنامه نویسی مبتنی بر وب
برنامه نویسی وب را چگونه اصولی یاد بگیریم؟ کدنویسی به زبان ساده
Sass یک زبان اسکریپتنویسی پیش پردازنده است که به کدهای CSS تفسیر و کامپایل میشود. Sass افزونهای از CSS است که امکان استفاده از مواردی مثل متغیرها، قوانین تو در تو و غیره را فراهم میکند. با Sass میتوان استایلدهی در توسعه وب را با سرعت بیشتری انجام داد. این دوره در سطح مقدماتی ارائه شده است و برای افرادی مناسب است که هیچ آشنایی با Saas ندارند و قصد شروع یادگیری آن را دارند. این دوره از یازده درس تشکلیل شده که برخی از سرفصلهای این درسها شامل آشنایی با زبان اسکریپت نویسی Sass، نصب و اجرا، دستورهای Sass و سایر موارد است. برنامه نویسان وب میتوانند از یک فریمورک برای تعریف قابلیتهای مدیریت محتوا، ویژگیهای احراز هویت کاربران و ابزارهای مدیریتی استفاده کنند.
در ادامه مطلب مسیر یادگیری برنامهنویسی وب هر یک از انواع توسعه دهنده وب مورد بررسی قرار گرفتهاند. بدون شک یادگیری طراحی سایت با زبان برنامه نویسی پایتون میتواند برای شما مزیت رقابتی خاصی در بازار ایران ایجاد کند. برای آموزش پایتون تحت وب همین حالا میتوانید به صفحه مربوطه مراجعه کنید. این افراد به راحتی این قابلیت را دارند که پروژههای مستقل را قبول کنند و صفر تا صد آن را خودشان انجام دهند. در درس برنامهنویسی وب از مجموعه دورههای آموزش برنامه نویسی و آموزش طراحی سایت مکتب خونه سعی شده با یک دید کاربردی، مفاهیم، روش ها، استانداردها و تکنولوژیهای موجود در زمینهی برنامه نویسی وب معرفی ... پس از طی مسیر یادگیری HTML و گذراندن دورههای مقدماتی و تکمیلی CSS ، میتوان از دوره آموزش Emmet فرادرس به عنوان آخرین گام در مسیر یادگیری CSS استفاده کرد.
همچنین، با تعریف محیطهای مجازی، هیچ گونه تداخلی میان سیستم و پروژه در دست ساخت و یا میان پروژههای مختلف به وجود نخواهد آمد. «خطاهای استثناء» (Exception Errors) و «باگهای» (Bugs) نرمافزاری، موضوعی بسیاری طبیعی محسوب میشود و بدون شک، در تمامی پروژههای توسعه داده شده رخ خواهند داد. ویژگی یک برنامهنویس خوب، توانایی تحلیل خطاها و باگهای ایجاد شده و ایجاد تغییرات متناسب در کدهای نوشته شده است. مزیتهای اصلی PHP شامل جامعهی بزرگ، منابع آموزشی فراوان و سازگاری با اکثر سرورها و پایگاههای داده است. با این حال، ممکن است عملکرد آن در مقیاس بزرگتر و برنامههای پیچیدهتر با چالشهایی روبرو شود.
با ساختن محیط مجازی در پایتون، یک محیط محلی و کاملا ایزوله برای برنامه نویسی وب در پایتون ایجاد خواهد شد. در هر محیط مجازی، بدون اینکه با محیط اصلی برنامهنویسی و یا دیگر محیطهای مجازی تعریف شده تداخلی ایجاد شود، امکان نصب و استفاده از ماژولهای و کتابخانههای مختلف فراهم میآید. نکته شایان توجه در مورد پلتفرمهای توسعه تحت وب این است که سطح مخفی شدن جزئیات سطح پایین از دید کاربران، بسته به پلتفرمهای توسعه تحت وب مختلف، متفاوت است. JavaScript زبان برنامه نویسی است که به صفحات وب قابلیت تعامل و پویایی میبخشد. با استفاده از JavaScript میتوان به رویدادهای کاربر مانند کلیکها و حرکتهای موس پاسخ داد، محتوای صفحات را بدون بارگذاری مجدد تغییر داد و انیمیشنها و افکتهای گرافیکی ایجاد کرد. CSS زبان استایلدهی به صفحات وب است که برای زیباسازی و تنظیم ظاهر عناصر HTML استفاده میشود.
این دوره به لحاظ نظم منحصربهفردی که در فرآیند آموزش و ترتیب ارائه مطالب دارد، بسیار ویژه است. در این دوره آموزشی، در کنار مطالب و مباحث مربوط به PHP 5.6، ویژگی های جدید مربوط به PHP 7 نیز مورد بحث و بررسی قرار گرفتهاند. طول مدت این دوره ۲۸ ساعت و ۳۱ دقیقه و مدرس آن دکتر مصطفی کلامی هریس است. پس از اتمام دوره مقدماتی و تکمیلی HTML، بهتر است آموزش HTML را با یک دوره پروژه محور ادامه داد. دورههای پروژه محور برنامهنویسان را برای ورود به بازار کار و انجام پروژههای واقعی آماده میکنند.
تا کنون بیش از ۷۰ درصد وبسایت ها با استفاده از این زبان برنامه نویسی پیاده سازی شده اند. زبان PHP یک زبان برنامه نویسی سمت سرور است یعنی کدهای نوشته شده بر روی سرور اجرا شده و نتیجه خروجی برای کاربر ارسال می شود. در این حالت، کدهای موجود در پس صفحه نمایش داده شده به کاربر، به او نمایش داده میشوند و با نگاهی به اولین خط کد میتوان به خوبی متوجه شد که این کدها HTML هستند. یادگیری HTML بسیار آسان است و معمولا HTML اولین زبانی است که برنامهنویسان میآموزند. برای مطالعه بیشتر پیرامون یادگیری HTML مطالعه مطلب «زبان برنامه نویسی HTML چیست؟ | راهنمای یادگیری و شروع به کار | به زبان ساده» پیشنهاد میشود. در ادامه، فیلمهای آموزشی که افراد در مسیر یادگیری برنامه نویسی وب برای مبدل شدن به یک برنامهنویس فرانتاند به آن نیاز دارند، معرفی شده است.
در این بخش به بررسی زبان های محبوب سمت سرور میپردازیم و نقش هر یک را در توسعه وب توضیح میدهیم. زبان Angular یک فریمورک قدرتمند و جامع برای توسعه اپلیکیشنهای وب است که توسط گوگل پشتیبانی میشود. این فریمورک مبتنی بر زبان TypeScript، ویژگیهای پیشرفتهای مانند تایپ استاتیک و ابزارهای توسعه قوی را در اختیار توسعهدهندگان قرار میدهد. این فریمورک پایتون، به واقع قوی و قدرتمند است و به طور گستردهای در وب مورد استفاده قرار میگیرد. به همین ترتیب، لاراول و کدایگنایتر دو فریمفرک بسیار پرکاربرد PHP هستند که به طور گسترده در وب استفاده میشوند.
یکی از بهترین «محیطهای توسعه یکپارچه» (Integrated Development Environment) برای برنامه نویسی وب با پایتون، نرمافزار PyCharm است. این محیط، از همه نظر کامل است و امکانات بسیار خوبی برای توسعه وب در اختیار برنامهنویسان قرار میدهد. ویژگیهایی نظیر کامل کردن خودکار کدها، اشکالزدایی و بهینهسازی کد، محیط PyCharm را به یکی از بهترین ابزارهای توسعه برنامههای کاربردی تحت وب تبدیل کرده است. اگرچه پلتفرم Flask، ابزار بسیار جدیدی در حوزه برنامه نویسی وب با پایتون محسوب میشود ولی با این حال، برخی از ویژگیهای برجسته دیگر پلتفرمهای توسعه تحت وب را در خود یکپارچه کرده است. پیش از معرفی ابزارهای و کتابخانههای توسعه داده شده جهت برنامه نویسی وب با پایتون، مفهوم پلتفرم توسعه تحت وب شرح داده خواهد شد.
او مدت زیادی ستوننویس مجله IEEE Computer بود و ستونی ماهانه به نام "گفتگوهای محاسباتی" مینوشت که شامل مصاحبههای ویدئویی با رهبران و نوآوران مشهور حوزه فناوری بود. این دوره به نحوی تهیه و تدوین شده است که مباحث آن به سادهترین شکل ممکن بیان شوند و مخاطبان دوره بتوانند بهسادگی متوجه موضوعات مطرح شده شوند. به همین جهت برای شرکت در این دوره هیچ پیشنیاز به خصوصی وجود ندارد و افراد با هر سطحی از آگاهی و تحصیلات میتوانند از مباحث این دوره نهایت استفاده را داشته باشند. باید به خود سایتش مراجعه کنی و اونجا ببینی این امکانو داره و اگه داره آموزشش رو پیدا کنی یا اینکه در انجمن اونجا بپرسی . برای شروع کار اصلا نیاز به کامپیوتر پیشرفته با کانفیگ قوی نداری ...برای همه گزینهها که گفتی حداقلها کارت رو راه میاندازه ...باز اگه دوست داشتی سخت افزارت رو بگو تا کمکت کنم ...
خوب تحقیق کنید.پیشنهاد میکنم قبل از شرکت در هر دوره ای اول مقاله نقشه راه فرانت اند رو مطالعه کنید و حدود یک هفته خودآموز با منابع رایگان جلو برید. هم سریع و راحته، هم برای هدف شما مناسبه و هم در سطح استفاده تون آموزشهای رایگان زیادی در نت پیدا میکنید. من سال هاست تو مکتبخونه عضوم و جزو اولین کلاس هایی بود که تو شریف دیدم. (اون موقع دوره های مکتب پلاس و رایگان و .. وجود نداشت تو این سایت. بیشتر کلاس های درس شریف بود اون اوایل.) داشتم لیست دوره های رایگان دانشگاهیم رو ویرایش میکردم این دوره رو تو اون لیست دیدم و عمیقا ناراحت شدم. روح خودشون، همسرشون و سایر مسافران هواپیمای اوکراینی شاد و یادشون گرامی.
اگر پاسختان برنامه نویسی وب است پس نیازی به جستجوی بیشتر ندارید زیرا این مقاله به شما کاملا کمک می کند تا با بهترین زبان های برنامه نویسی توسعه وب آشنا شوید. در حال حاضر روشهای مختلفی برای یادگیری زبان برنامه نویسی تحت وب وجود دارد. برای موفقیت در این مسیر باید بهترین روش را برای یادگیری انتخاب کنید. سادهترین روش آموزش برنامه نویسی شرکت در دورههای آموزشی آنلاین میباشد. تحت چنین شرایطی میتوانید در یک بازه زمانی کوتاه همانند یک برنامه نویس حرفهای پروژههای مختلف را به اتمام برسانید. با یک دوره آموزشی استاندارد تارگت موفقیت را به آسانی پشت سر خواهید گذاشت.
بهتر است مسیر یادگیری HTML را با دوره مقدماتی آموزش HTML فرادرس آغاز کرد. طول مدت دوره آموزش طراحی وب با HTML (مقدماتی) ۲ ساعت و پنجاه و شش دقیقه و مدرس آن مهندس محمد عبدللهی است. این دوره برای علاقهمندانی که قصد دارند به تازگی طراحی وب و ساخت وبسایت را آغاز کنند مناسب است و به عنوان پیشنیازی اساسی برای شروع برنامه نویسی وب به حساب میآید. از جمله سرفصلهای این دوره آموزشی میتوان به معرفی HTML، شروع کار با HTML، مفهوم تگ یا نشانه، تگ head، تگ body، عکسها در صفحه وب، مروری بر CSS، لیستها و سایر موارد اشاره کرد. ASP.NET یکی دیگر از فریمورکهای محبوب برنامه نویسی وب برای ایجاد وب اپلیکیشنها بر بستر دات نت و ارائه شده توسط مایکروسافت است. ASP.NET Core نسخه جدیدتر و رایگان ASP.NET به حساب میآید که استفاده از آن برای توسعه وب در سالهای اخیر بسیار رونق یافته است.
اگر در این مسیر از قدمهای بعدی خود اطلاع نداشته باشید، کار کمی دشوار میشود. به همین خاطر داشتن یک نقشه راه مانند نقشه گنج است که شما را تا رسیدن به هدفتان همراهی میکند. گروه اول وظیفه دارند به طراحی ظاهری سایت بپردازند که به آنها برنامه نویسهای سمت کاربر (Client-side) نیز میگویند. گروه دوم افرادی هستند که منطق سایتها را پیاده سازی میکنند و به عنوان برنامه نویسان سمت سرور (Server-side) هم شناخته میشوند. البته بعضی از برنامهنویسان در هر دو زمینه فعالیت میکنند، اما این کار نیاز به فراگیری دانش بالایی است و زمان زیادی را میطلبد.
این یعنی توسعه دهندگان وب که به برنامهنویسی وب بکاند میپردازند باید کدها و برنامههایی را بنویسند که به سرور، پایگاه داده و برنامههای کاربردی که در سرور وجود دارند قدرتببخشند. مهمترین مسئله به عنوان یک توسعه دهنده بکاند توانایی ساخت یک کد شفاف و موثر است که کار مورد نظر توسعه دهنده را به سریعترین شکل ممکن انجام میدهد. برای آموزش این فناوری، یک دوره آموزشی پروژه محور و کاربردی در وب سایت تم آف وجود دارد. این تم آف ۱۰ بخش را شامل میشود که از جمله سرفصلهای آنها میتوان به آشنایی با کتابخانه ReactJS، نصب و راهاندازی ابزارهای لازم در ویندوز، ساخت اولین پروژه ReactJS، معرفی Componentها در React و سایر موارد اشاره کرد. طول مدت این دوره آموزشی ده ساعت و چهل و چهار دقیقه است و مدرس آن مهندس میرحسن شمس موسوی هستند.
یک فریمورک برنامه نویسی وب را میتوان بر اساس زیرساختهای از پیش تعریف شدهای مثل لینوکس، آپاچی، MySQL و پشته PHP ایجاد کرد. پس از تعریف و پیادهسازی، تغییر ویژگیها و کارکردهای CMS میتواند بسیار دشوار باشد. به طور کلی، برنامه نویسی وب را میتوان در دو دسته برنامه نویسی وب سمت کلاینت (فرانتاند) و برنامه نویسی سمت سرور (بکاند) جای داد. پیچیدگی پروژههای برنامه نویسی وب متفاوت است و بسته به میزان پیچیدگی هر پروژه، ممکن است مراحل و کارهایی که انجام میشوند متفاوت باشد. همچنین، خدمات Google Sheets بسیار شبیه به برنامه اکسل است، با این تفاوت که Google Sheets تحت وب کار میکند و میتوان تنها با داشتن یک مرورگر از آن استفاده کرد.
پس از اتمام این دوره، میتوان از دوره HTML تکمیلی فرادرس هم استفاده کرد که مباحث HTML5 در آن پوشش داده شدهاند. «برنامه نویسی فرانتاند» یا همان «توسعه فرانتاند» که به آن «برنامه نویسی سمت کلاینت» هم میگویند، فرآیند تولید کدهای CSS ،HTML و جاوا اسکریپت برای ایجاد وب سایتها و وب اپلیکیشنها را شامل میشود. برنامه نویسی وب همان برنامه نویسی است، با این تفاوت که، در برنامه نویسی وب ، صفحات وب یا برنامههای کاربردی (اپلیکیشنهایی) ایجاد میشوند که در محیط وب و از طریق مرورگرها قابل دسترسی و استفاده هستند. گستره برنامه نویسی وب بسیار وسیع است و از ایجاد یک صفحه وب ساده و ایستا شروع میشود و تا ساخت وب اپلیکیشنهای پیچیده، کسب و کارهای الکترونیک و خدمات شبکههای اجتماعی ادامه پیدا میکند. میدانیم که برنامه نویسی چیست و میدانیم که برنامه نویسی کاربردهای گوناگونی دارد که یکی از آنها برنامه نویسی وب است.
با توجه به اینکه زبانهای برنامه نویسی، ابزارها و فناوریهای مورد استفاده در هر پروژه برنامه نویسی متفاوت هستند، توسعه دهندگان بکاند باید با زبانهای برنامه نویسی و ابزارهای بسیاری آشنایی داشته باشند. از جمله ضروریترین مهارتهای مورد استفاده در بکاند ، میتوان پایتون، PHP، جاوا، NoSQL ،SQL و گیت را نام برد. در این مرحله، فرایند کد نویسی Back-End برنامه کاربردی جهت برنامه نویسی وب با پایتون آغاز میشود. همانطور که پیش از این نیز اشاره شد، دو فایل main.py و weather.py برای اجرای صحیح برنامه مورد نیاز است. پیش از اینکه قادر به توسعه برنامههای کاربردی تحت وب در زبان پایتون باشید، لازم است تا ابتدا زبان پایتون را روی سیستم عامل مقصد خود نصب کنید.
با توجه به اینکه یک برنامه نویس فولاستک باید به مهارتها و فناوریهای بیشتری تسلط داشته باشد، طبیعتاً درآمد بیشتری هم نسبت به برنامه نویسان فرانتاند و بکاند دارد. همچنین، با توجه به پیچیدهتر بودن پیادهسازی کارکردهای بکاند، درآمد برنامه نویس بکاند نیز نسبت به برنامه نویس فرانتاند بیشتر است. میتوان گفت حقوق برنامه نویس وب به سطح دشواری و پیچیدگی پروژه، زبانهای برنامه نویسی و سایر فناوریهای به کار گرفته شده در آن پروژه نیز وابستگی دارد. JavaScript با HTML و CSS ترکیب میشود تا تجربه کاربری بهتری ارائه دهد. همچنین، فریمورکهای معروفی مانند React، Angular و Vue.js بر پایه JavaScript ساخته شدهاند و به توسعهدهندگان اجازه میدهند اپلیکیشنهای پیچیده وب ایجاد کنند.
با استفاده از Django میتوان برنامههای وب پیچیده و مقیاسپذیر را با استفاده از یک زبان واحد توسعه داد. فریمورک Nest.js به عنوان یک فریمورک سمت سرور قدرتمند مبتنی بر TypeScript، به توسعهدهندگان امکان میدهد تا برنامههای مقیاسپذیر و کارآمد را با استفاده از بهترین شیوهها و معماریهای مدرن ایجاد کنند. با استفاده از TypeScript و فریمورکهای مرتبط، میتوان برنامههای وبی ایجاد کرد که از مزایای تایپدهی و ابزارهای پیشرفته بهرهمند شوند. Node.js یک محیط اجرایی برای JavaScript است که امکان اجرای کدهای JavaScript را در سمت سرور فراهم میکند. این فناوری به دلیل معماری غیر همزمان و رویدادمحور خود، برای برنامههایی که نیاز به پردازش سریع و پاسخدهی همزمان دارند، بسیار مناسب است. Node.js با استفاده از بستههای NPM، کتابخانهها و ابزارهای بسیاری برای توسعهدهندگان فراهم میکند.
چه چیزی باعث میشود یک وب سایت پر سرعت، کاربرپسند و زیبا به نظر برسد؟ انتخاب زبان برنامه نویسی مناسب میتواند تفاوت بزرگی در کیفیت و عملکرد وب سایت شما ایجاد کند! در این مقاله، قصد داریم به بررسی جامع و کاربردی زبان های برنامه نویسی وب بپردازیم. دسته بندی زبان های برنامه نویسی وب را به طور کامل توضیح خواهیم داد و هر کدام از این زبانها را به تفصیل معرفی میکنیم. آنچه که درباره معنای stack می دانیم اینه که مجموعه ای از ماژول های مختلف در کنار هم یک سیستم کارآمد ایجاد می کند. داشتن مهارت های ضروری در زبان های برنامه نویسی سمت کاربر و سمت سرور کمک می کند تا بتوانید یکی از شغل های ترند را دوره فعلی توسعه وب به دست آورید.
برنامه کاربردی شامل منطق کسب و کار، اجرار وی سرور و تعامل با مشتری با استفاده از HTTP میشود. کلاینت روی برنامه کاربردی وب یک مرورگر وب است که کد HTML تولید شده توسط لایه کاربرد را تولید میکند. این اصطلاح نباید با MVC اشتباه گرفته شود که در آن برخلاف معماری سه لایه، این مورد به عنوان یک اقدام خوب برای دور نگه داشتن منطق کسب و کار از کنترلکننده، لایه میانی (Middle Layer)، در نظر گرفته میشود. PHP همواره یکی از پرکاربردترین زبانها در زمینه توسعه وب بوده است که توسعه دهنده وب مفهوم خود را از آن وامدار است. به دلیل همین کاربرد و محبوبیت زیاد تاریخی، PHP را به عنوان زبان اینترنت نیز میشناسند. در حال حاضر در حدود ۸۰ درصد از وبسایتهای جهان به نوعی از کدنویسی PHP استفاده کردهاند.
پیش از یادگیری JSP، باید به دنبال آموزش زبان برنامه نویسی جاوا بود. طول مدت این دوره ۱۹ ساعت و ۱۹ دقیقه و مدرس آن دکتر مصطفی کلامی هریس است. این دوره جامع شامل ۲۳ درس است که برخی سرفصلهای این دروس شامل آشنایی با جاوا و مباحث مقدماتی، ساختارهای کنترل برنامه و انواع عملگرها در جاوا، ساختارهای کنترل و تکرار در جاوا، مبانی برنامه نویسی شی گرا و سایر موارد است. باید متذکر شد که برخی از دروس این دوره به صورت رایگان ارائه شدهاند. بنابراین، میتوان از این دروس رایگان استفاده و در صورت رضایت از سطح کیفی آنها نسبت به ثبتنام در کل دوره اقدام کرد. فریمورک Spring نیز یکی دیگر از فناوریهای محبوب و پراستفاده توسعه وب در بکاند به حساب میآید.
کاستیهایی مانند توهمات اطلاعاتی و محدودیتهای رایگان در کلود وجود دارد، اما پیشرفتهای قابل توجه در نسخههای جدید در این هوش مصنوعی، نویدبخش آیندهای روشن است. کاربر میتواند یک تصویر را روی اپلیکیشن کلود بارگذاری کرده و سپس کلود تصویر را مطابق با فرمان کاربر تحلیل کرده و سپس مطابق با تحلیل، توضیحات را مینویسد. البته تصاویر صرفا محدود به موارد ساده مثل اشخاص یا اماکن نبوده و میتوان چارتها و نمودارهای علمی را نیز وارد برنامه کرد تا کلود دربارهی آنها توضیح مفیدی را ارائه دهد. Claude AI قابلیت پشتیبانی از زبان فارسی را دارد، اما کیفیت و دقت پاسخها به زبان فارسی ممکن است نسبت به زبانهایی مانند انگلیسی کمی متفاوت باشد. این مدل برای زبانهای مختلف بهینهسازی شده، اما تمرکز اصلی آن روی زبان انگلیسی بوده است.
کاهش زمان راهاندازی میتواند بهرهوری توسعه دهنده را افزایش دهد؛ به خصوص در مواردی که یادگیری استفاده از IDE سریعتر از ادغام دستی و یادگیری همه ابزارهای فردی است. ادغام تنگتر از همه وظایف توسعه پتانسیل بهبود بهرهوری کلی فراتر از کمک به کارهای تنظیم را دارد. Swift زبان برنامهنویسی اصلی اپل برای توسعه اپلیکیشنهای iOS و macOS است. این زبان به دلیل سادگی و سرعت بالا، به سرعت مورد توجه توسعهدهندگان قرار گرفته است. Swift به شما امکان میدهد اپلیکیشنهای کاربرپسند و پرسرعتی برای دستگاههای اپل ایجاد کنید. این زبان با ابزارهایی مانند Xcode ترکیب میشود تا فرآیند توسعه آسانتر و کارآمدتر شود.
سؤال بالا، سوالی است که اکثر افراد هنگام شروع به یادگیری مباحث برنامه نویسی وب، با آن مواجه میشوند. اما به راستی، اگر بخواهیم برنامه نویسی وب را آغاز کنیم، باید از چه زبانی شروع کنیم؟ چه نکاتی باید رعایت شوند؟ ابتدا نیاز است تا چند مفهوم کاربردی را در زمینه برنامه نویسی وب، بررسی کنیم. در کل 2 نوع وبسایت داریم، وبسایتهای استاتیک یا ایستا و وبسایتهای داینامیک یا پویا. پیشتر در این مقاله، زبانها، ابزارها و فناوریهای مورد استفاده در برنامه نویسی وب (توسعه وب اپلیکیشنها و وب سایتها) به طور جامع شرح داده شدند. جاوا در برنامه نویسی وب نیز یکی از زبانهای برنامه نویسی رایج در سمت سرور محسوب میشود و بیشتر در پروژهای تحت وب بزرگ و تجاری کاربرد دارد.
پیش از مطالعه این مقاله و کسب درکی از مسیر یادگیری برنامه نویسی وب باید آشنایی کافی با چیستی برنامه نویسی وب یا همان توسعه وب حاصل شود. برای این منظور، مطالعه مقاله «برنامه نویسی وب چیست و چگونه آن را یاد بگیریم؟ — راهنمای کامل و رایگان» به علاقهمندان پیشنهاد میشود. برای شروع برنامه نویسی تحت وب و طراحی سایت باید بهترین زبان را انتخاب کنید. زمانی که شما سه گام قبلی را طی کنید، به راحتی میتوانید یک سایت را به صورت کامل طراحی کنید. اما امروزه سایتها علاوه بر ظاهر زیبا نیازمند منطق صحیح هم هستند، به همین دلیل باید سایتهایی را بسازید که قادر باشند نیازهای کاربران به درستی اجرا و پردازش کنند. در همین راستا یادگیری زبانهای برنامه نویسی سمت سرور مانند PHP، پایتون و جاوا توصیه میشود که در ادامه به آن میپردازیم.
در نتیجه بهترین زبان ها برای یادگیری برای توسعه Full Stack بیشتر شامل همین زبان هایی است که مرور کردیم. ASP.NET زبان برنامه نویسی سمت سرور و تنها زبان محبوب توسعه وب در این لیست است که رایگان نیست. ASP.NET در اصل فریمورکی است که به شما در ساخت یک برنامه وب کمک می کند. یکی از بهترین زبان های برنامه نویسی توسعه وب است و قابلیت های مختلفی مانند منطق سمت سرور، اعتبار سنجی، تعامل با بانک اطلاعاتی، جلسه و مدیریت امنیتی را ارائه می دهد. شایان توجه است که Dash یک فریمورک متنباز با پشتیبانی از زبانهای پایتون، R و جولیا برای ساخت برنامههای تحلیلی مبتنی بر وب است. در ادامه مطلب مسیر یادگیری برنامه نویسی وب به پرسشهای متداول پیرامون مسیر یادگیری برنامه نویسی وب پاسخ داده شده است.
حال که هدفتان از آموزش طراحی وب سایت مشخص کردید بهتر است برویم سراغ زبانهایی که باید برای طراحی وب سایت یاد بگیرید. اولین زبانی که باید یاد بگیرید زبان HTML است بعد از زبان برنامه نویسی HTML به سراغ زبان برنامه نویسی CSS و در آخر زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت (Java Script) باید بیاموزید. برای یادگیری این فناوری، میتوان از دوره آموزش Spring تم آف استفاده کرد. تاکنون در طول این مقاله به فریمورکهای مختلف برنامه نویسی تحت وب اشاره شده است. اما یک فریمورک تحت وب چیست؟ یک فریمورک یا چارچوب توسعه وب ، مجموعهای از منابع برای توسعه دهندگان نرمافزار است که جهت ایجاد و مدیریت کاربردهای تحت وب یا همان وب سایتها و وب اپلیکیشنها به کار گرفته میشود.
این کتابخانه، به کاربران اجازه میدهد درخواستهای خود را به سرور HTTP ارسال کند و پاسخ را به صورت GET از HTML یا JSON دریافت کند. همچنین به کاربر، اجازهی ارسال درخواست POST برای تغییر یا افزودن مطالب به سرور را میدهد. پایتون و PHP در حوزهی فریمورکهای وب به هم نزدیک بوده و هر دو گزینههای خوبی را ارائه میدهند. با این حال، توسعهدهندگان تازهکار، با توجه به زمان کم توسعه و تنظیم آسان جنگو، از کار با جنگو لذت میبرند. Django، Flask، Pyramid، Pylons از جمله فریمورکهای وب مبتنی بر پایتون هستند که بیشترین استفاده را دارند.
در ادامه معرفی کوتاهی از مفهوم پایگاه دادههای رابطهای و زبان SQL گفته شده و سپس مفاهیم پیشرفتهتر در زمینهی برنامهنویسی وب به همراه فریمورک Symfony2 ارايه میشود. پس از آشنایی با jQuery در گام اول مسیر یادگیری آن، بهتر است jQuery را به صورت کاربردی همراه با HTML5 و CSS3 آموخت. در این دوره طرحان وب یاد میگیرند که چگونه اجزای مختلف یک وبسایت را ایجاد کنند. طول مدت این دوره ۵ ساعت و ۳۳ دقیقه و مدرس آن مهندس مجتبی حیات الغیب است. این فرادرس شامل دو درس است که موضوعاتی از جمله مقدمات آموزش توابع مورد استفاده در jQuery و حل مثالهای کاربردی را شامل میشود.
طول مدت این دوره آموزشی سه ساعت و بیست و سه دقیقه است و مدرس آن مهندس سید رضا هاشمیان هستند. در فیلم آموزش طراحی وب با HTML – تکمیلی که در این بخش از مطلب مسیر یادگیری برنامه نویسی وب معرفی شده، به بررسی ویژگیهای جدید HTML5 پرداخته شده است. دوره آموزش طراحی وب با HTML تکمیلی برای افرادی که قصد یادگیری HTML5 و بهروزترین قابلیتهای آن را دارند و با مباحث مقدماتی HTML آشنا هستند مناسب است. از جمله سرفصلها و موضوعات مورد بررسی در این دوره آموزشی میتوان به کار با رویدادهای جدید، کار با کنترلهای جدید، ویژگیهای جدید فرمها، کار با لایههای چندرسانهای و سایر موارد اشاره کرد. پیش از شروع پروسه یادگیری زبان برنامه نویسی تحت وب بهتر است، زبانهای مختلف را مقایسه کنید.
زیرا کاربران به دنبال سایتهای تعاملی و داینامیک هستند و دوست دارند از امکانات مختلف آنها استفاده کنند. پویا کردن سایتها حس بهتری از تجربه کاربری را در بازدیدکنندگان و کاربران ایجاد میکند. از زبان HTML برای ایجاد بدنه اصلی و ساختار کلی صفحات وب استفاده میشود. این زبان با تگها کار میکند و این تگها هستند که مشخص میکنند در صفحه وب از چه عناصری استفاده شده است. در واقع تگها عناصری هستند که وظایف گوناگونی دارند و با فراخوانی هر کدام کارشان شروع شده و با بستن تگ کارشان تمام میشود. اگر قصد دارید به به صورت کاملتر این زبان را بشناسید و اولین قدم برای تبدیل شدن به یک طراح وب سایت را بردارید، مطالعه مطلب زیر را از دست ندهید.
طول مدت این دوره ۶ ساعت و ۴۰ دقیقه و مدرس آن مهندس محمود خاوریان است. از سرفصلهای این دوره میتوان ایجاد بانک اطلاعاتی، شروع کار با PHP، انتشار دادههای MySQL روی وب و سایر موارد را نام برد. پس از اتمام این دوره، میتوان از دوره HTML تکمیلی تم آف هم استفاده کرد که مباحث HTML5 در آن پوشش داده شدهاند. یکی دیگر از سوالات رایج پیرامون برنامه نویسی وب ، درباره توسعه وب با C++ است. امروزه زبان C++ برای برنامه نویسی وب چندان استفادهای ندارد و این زبان در اپلیکیشنهای مبتنی بر CGI قدیمی مورد استفاده قرار میگرفت. واسط دروازه مشترک (Common Gateway Interface | CGI) یک مشخصه واسط است که امکان اجرای یک برنامه خارجی (اکسترنال) را جهت پردازش درخواستهای کاربر برای وب سرورها فراهم میکند.
برای برنامه نویسی وب بکاند توسعه دهنده نیاز دارد که به طیف وسیعی از زبانهای سمت سرور تسلط داشته باشد تا به برنامهنویسی یک وبسایت سریع و قدرتمند بپردازد. برخی از محبوبترین زبانهایی که برای برنامه نویسی وب بک اند مورد استفاده قرار میگیرد عبارتند از PHP، پایتون، جاوا و روبی. جاوا اسکریپت نیز که در ابتدا برای برنامهنویسی وب فرانتاند استفاده میشد، در حال حاضر به طور گستردهای برای برنامه نویس وب بکاند مورد استفاده قرار میگیرد. در عین حال، معمولا از SQL برای مدیریت و تحلیل دادهها در پایگاه داده وبسایت استفاده میشود. پس از اتمام دو مسیر یادگیری HTML و CSS، میتوان مسیر یادگیری برنامه نویسی وب را با استفاده از مجموعه دورههای آموزش طراحی وب با HTML و CSS ادامه داد.
JQuery با ارائه یک سینتکس ساده و مختصر، توسعهدهندگان را قادر میسازد تا بهراحتی عناصر HTML را انتخاب کرده و تغییرات لازم را در آنها اعمال کنند. زبان Vue.js یک فریمورک جاوا اسکریپتی مدرن است که برای ایجاد رابطهای کاربری تعاملی و پویا طراحی شده است. این فریمورک به دلیل طراحی ساده و انعطافپذیر خود، در بین توسعهدهندگان وب بسیار محبوب شده است. این زبان به توسعهدهندگان امکان میدهد تا تجربه کاربری را بهبود بخشیده و وبسایتها را تعاملیتر کنند. کتابخانهها و فریمورکهای محبوبی مانند jQuery، React، Angular و Vue.js بر پایه JavaScript ساخته شدهاند که توسعه برنامه های وب پیچیدهتر را سادهتر و سریعتر میکنند.
در مرحله قبل، محیط مجازی و کتابخانههای لازم جهت برنامه نویسی وب با پایتون آمادهسازی شدند. در این مرحله، فرایند پیادهسازی و توسعه برنامه کاربردی تحت وب آغاز میشود. به عبارت دیگر، در این مرحله ساختارهای فایلی و پوشهای مشخص میشوند تا اجرای صحیح برنامه تحت وب تضمین شود. بر خلاف پلتفرمهای Pyramid و Django، ابزار Flask یک «ریزپلتفرم» (MicroFramework) برای توسعه برنامههای کاربردی تحت وب محسوب میشود. بنابراین، برای طراحی و ساختن برنامههای کاربردی تحت وب در ابعاد کوچک ایدهآل است.
با توجه به نیازهای پروژه و تجربه برنامهنویس، میتوان از زبان های مختلف برای ایجاد تجربههای کاربری متنوع و کاربردی استفاده کرد. فریمورکهای وب باید مطابق با قوانین معماری مرورگر و پروتکلهایی مانند HTTP کار کنند که فاقد حالت (Stateless) هستند. سرور به صفحات وب خدماترسانی میکند و سپس، میتواند به وسیله مرورگر و با استفاده از جاوا اسکریپت ویرایش شود. تغییرات صفحه سمت سرور معمولا نیازمند بازنشانی صفحه است، اما این امکان را فراهم میکنند که هر زبان برنامهنویسی مورد استفاده قرار بگیرد و قدرت محاسباتی بیشتری به کار گرفته شود. توسعه وب یک زمینه تخصصی انعطافپذیر است که به فراگیران آن میتوان راهکارهای گوناگونی را برای یادگیری و کسب تجربه برای شروع به فعالیت در این جایگاه شغلی نشان داد. در ادامه این بخش از مطلب مسیر یادگیری برنامه نویسی وب چشماندازی از مراحلی که فرد برای ورود به زمینه شغلی توسعه وب باید بپیماید بیان شده است.
ما تا اینجا بهترین فناوری های توسعه سمت کاربر و سمت سرور را در توسعه وب بررسی کردیم. خب، یک برنامه نویسFull Stack کیست؟ یک برنامه نویس Full-stack در واقع یک برنامه نویس همه کاره در توسعه وب است که هم در بخش فرانت-اند و هم بک-اند کار می کند. باز هم به طور کلی اگر در مورد بهترین زبان های برنامه نویسی سردرگم هستید، این را هم پوشش داده ایم. این مقاله درباره ۱۰ زبان برنامه نویسی محبوب در سال ۲۰۲۰ است، دقیقاً همان چیزی که شما به دنبالش هستید. حال رابط کاربری سایت شما آماده است و به منظور تبدیل سایت خود به یک وبسایت پویا، نیاز است تا با استفاده از زبان های برنامه نویسی مانند PHP، ASP.Net،JSP و یا فریمورک جنگو، کدنویسی مورد نظر را انجام دهید.
برنامه نویسی پیشرفته